Βιβλίο Το Βιογραφικό της Επιτυχίας

Αντί Προλόγου

Το Βιογραφικό της Επιτυχίας

Ένα καλογραμμένο και εύστοχο βιογραφικό σημείωμα σίγουρα δεν αρκεί για να σας εξασφαλίσει τη θέση εργασίας που ονειρεύεστε… Όμως ένα κακογραμμένο και άστοχο βιογραφικό σίγουρα θα σας τη στερήσει!

Χιλιάδες βιογραφικά σημειώματα αποστέλλονται καθημερινά σε εταιρείες και οργανισμούς στην Ελλάδα, αλλά πόσα από αυτά νομίζετε ότι πετυχαίνουν το στόχο τους;

Πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζει ένας manager μία πληθώρα βιογραφικών που λαμβάνει, συνήθως δεκάδες ή και εκατοντάδες, για μία ή δύο θέσεις εργασίας; Πόσο χρόνο νομίζετε ότι μπορεί να αφιερώσει στο καθένα;

Στις εταιρείες που διαθέτουν τμήμα ανθρωπίνων πόρων, πόσα βιογραφικά νομίζετε ότι καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πρώτο στάδιο απόρριψης; Και πόσες πιθανότητες έχει το δικό σας βιογραφικό να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων ή σε ένα αρχείο βιογραφικών προς «πιθανή μελλοντική χρήση»;

Έστω όμως ότι το βιογραφικό σας φτάνει στα χέρια του manager της θέσης που επιζητείτε. Πόσο σίγουροι είστε ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του (σε σχέση με τα βιογραφικά των «ανταγωνιστών» σας) τόσο, ώστε να σας καλέσει για μία συνέντευξη;

Και έστω πάλι ότι επιτύχατε να σας καλέσουν για συνέντευξη. Πόσο καλά αναπτύσσονται στο βιογραφικό σας εκείνα τα στοιχεία που ταιριάζουν στη θέση, ώστε να κατευθυνθεί η συνέντευξη εκεί που σας συμφέρει; Πόσο καλά κρύβονται τα στοιχεία που μπορεί να συμμετέχουν αρνητικά στην αξιολόγησή σας ως υποψηφίου; (Προσοχή! Άλλο είναι να κρύβεις κάτι και άλλο να ψεύδεσαι…)

Μήπως αναρωτηθήκατε κάποιες φορές γιατί, ενώ φαινόταν να είχατε τα προσόντα για μία θέση εργασίας και στείλατε το βιογραφικό σας, δεν σας κάλεσαν ποτέ για συνέντευξη;

Οι καιροί που κάποιος έβρισκε εύκολα εργασία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί! Για κάθε θέση εργασίας που ανοίγει, συναγωνίζονται από δεκάδες μέχρι εκατοντάδες (ή και χιλιάδες, στην περίπτωση του Δημοσίου) υποψήφιοι. Πολλοί από αυτούς θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν τη θέση, ενώ κάποιοι διαθέτουν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» λόγω γνωριμιών που μπορεί να έχουν με εργαζόμενους στην εταιρεία ή λόγω ουσιαστικών προσόντων. Ένα όμως είναι σίγουρο: Όλοι είναι υποχρεωμένοι να στείλουν ένα βιογραφικό σημείωμα!

Τούτος ο οδηγός δεν ασχολείται με όλα τα θέματα που πρέπει να έχετε υπόψη όταν αναζητάτε μισθωτή εργασία. Επικεντρώνεται στο βιογραφικό σημείωμα (και στη συνοδευτική επιστολή), προσπαθώντας να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε με επιτυχία ένα από τα δυσκολότερα ίσως βήματα στην αναζήτησή σας.

Σίγουρα το βιβλίο αυτό δεν θα σας δείξει όλους τους δυνατούς τρόπους για να γράψετε ένα καλό βιογραφικό, ούτε όλα τα πιθανά σφάλματα που πρέπει να αποφύγετε. Φιλοδοξεί όμως να σας δώσει τις βασικές κατευθύνσεις, πολλές υποδείξεις και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν σημαντικά, ορισμένα ασφαλή μονοπάτια για να κινηθείτε και αρκετές κακοτοπιές  που μπορείτε και πρέπει να παρακάμψετε.

Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να αντιγράψω από το “Think and Grow Rich” του Napoleon Hill τα ακόλουθα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποκτήσετε τη θέση (εργασίας) που επιθυμείτε:

  1. Να αποφασίσετε ακριβώς τι είδους εργασία επιθυμείτε. Αν η εργασία αυτή δεν υπάρχει, ίσως μπορείτε να τη δημιουργήσετε.
  2. Να επιλέξετε την εταιρεία ή το πρόσωπο για το οποίο θέλετε να δουλέψετε.
  3. Να μελετήσετε τον υποψήφιο εργοδότη ως προς τις πολιτικές του, το προσωπικό του και τις πιθανότητες προσωπικής σας ανάπτυξης.
  4. Αναλύοντας τον εαυτό σας (τα ταλέντα και τις ικανότητες), να βρείτε τι μπορείτε να προσφέρετε, και να σχεδιάσετε τρόπους και μέσα για να παρέχετε πλεονεκτήματα, υπηρεσίες, βελτιώσεις και ιδέες που πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε με επιτυχία.
  5. Ξεχάστε τα περί «εργασίας». Ξεχάστε το ότι υπάρχει ενδεχομένως ένα άνοιγμα θέσης. Εγκαταλείψτε τη συνηθισμένη λογική του «έχεις μία δουλειά να μου προσφέρεις;». Συγκεντρωθείτε στο τι μπορείτε να δώσετε.
  6. Όταν σχηματίσετε το σχέδιο στο μυαλό σας, συνεργαστείτε με κάποιον που γράφει καλά για να το καταγράψει καθαρά και με σαφήνεια, με τις απαραίτητες λεπτομέρειες.
  7. Παρουσιάστε το στο κατάλληλο πρόσωπο που διαθέτει εξουσία και αυτό θα φροντίσει για τα υπόλοιπα. Κάθε εταιρεία αναζητά ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν κάτι με αξία, είτε αυτό είναι ιδέες, είτε υπηρεσίες, είτε διασυνδέσεις. Κάθε εταιρεία έχει μια θέση για κάποιον που έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης προς όφελος της εταιρείας.

Πού θα το βρείτε

Το βιβλίο “Το Βιογραφικό της Επιτυχίας” δυστυχώς δεν διατίθεται πλέον από τον εκδότη. Αν πάραυτα βρείτε κάποιο αντίτυπο σε βιβλιοπωλείο είστε ένας πολύ τυχερός άνθρωπος. Αρπάξτε το!

Σκέφτομαι να κάνω μία ανανεωμένη έκδοση κάποια στιγμή εάν υπάρξει ενδιαφέρον αλλά και χρόνος από μέρους μου…

ISBN139789608711808
ΕκδότηςWiredArt
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2001
Αριθμός σελίδων176
Διαστάσεις24×17