Ποιος είμαι;

Έίμαι Προπονητής Ζωής (Life Coach) με ειδίκευση σε Στρες, Απόδοση και Σχέσεις (Stress, Performance & Relationships). Πιστοποιημένος ειδικός σε EFT και NLP, Εκπαιδευτής EFT, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Εισηγητής σεμιναρίων, Συγγραφέας. Προσδοκώ σε μία καλύτερη κοινωνία με περισσότερη χαρά, αφθονία, αξιοκρατία και αλληλοεκτίμηση. Μου αρέσει να αυτοαποκαλούμαι και “επαγγελματίας ονειροπόλος” γιατί ονειρεύομαι καλύτερους ανθρώπους (που θα φτιάξουν την καλύτερη κοινωνία) και έχω κάνει επάγγελμά μου την προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση των ανθρώπων που θέλουν και δεσμεύονται να γίνουν καλύτεροι.

Καλύτεροι σε ικανότητες, δεξιότητες, επιδόσεις, επιτεύγματα, συναισθηματική διάθεση, υγεία, συμπεριφορά, προσαρμοστικότητα, αλληλεπίδραση, συνεισφορά στην κοινωνία και σε ό,τι χρειάζεται κάποιος να βελτιωθεί για να “προχωρήσει”, να “ανεβεί κατηγορία”, να “αλλάξει επίπεδο”, πείτε το όπως θέλετε, ουσιαστικά όμως να απελευθερώσει, να εξελίξει και να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο το δυναμικό του, προς όφελος δικό του αλλά και των άλλων.

Γεννήθηκα στις Σέρρες το 1970 όπου και πέρασα τα 14 πρώτα χρόνια της ζωής μου (αν και οι γονείς μου ήταν από Έβρο και Μικρά Ασία) και στη συνέχεια βρέθηκα στο Χαλάνδρι της Αττικής, όπου τελείωσα τη σχολική μου εκπαίδευση. Βρέθηκα για πέντε χρόνια (1988-1993) στην Πάτρα σπουδάζοντας Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής (Πολυτεχνείο). Στη συνέχεια έκανα τη στρατιωτική θητεία μου και αμέσως μετά βούτηξα στα βαθιά, στον κόσμο των επιχειρήσεων…

Εργάστηκα σε τέσσερις εταιρείες πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας σε διάφορες θέσεις, ενίοτε υψηλόβαθμες και κυρίως στους τομείς οργάνωσης, διασφάλισης ποιότητας και διαχείρισης έργων. Έζησα προκλήσεις, δυσκολίες, πολύ άγχος, ωράρια χωρίς ωράριο, ταξίδια, επαφή με ανθρώπους φυσιολογικούς και μη, επιτυχίες, αποτυχίες, δόξες και απογοητεύσεις και έμαθα πάρα πολλά για την τεχνολογία, τους ανθρώπους, τα συστήματα, τις διαδικασίες. Πάντα ήμουν μέσα στις λεπτομέρειες της εκάστοτε δουλειάς και μου άρεσε να μαθαίνω, να δοκιμάζω, να οργανώνω, να βελτιώνω, να εξηγώ, να εκπαιδεύω, να πετυχαίνω, να εξελίσσομαι και να εξελίσσω.

Στις αρχές του 21ου αιώνα ξεκίνησε να αλλάζει θεμελιακά η ζωή μου προς μία νέα νοοτροπία, φιλοσοφία αλλά και επαγγελματική κατεύθυνση. Ενώ εργαζόμουν ακόμα σε επιχειρήσεις, η πνευματική κούραση από τις συνθήκες και τις νοοτροπίες στο χώρο εργασίας σε συνδυασμό με το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον μου για το πώς λειτουργούν και πώς μπορούν να βελτιωθούν οι άνθρωποι, με πρώτο και καλύτερο τον εαυτό μου, έστρεψαν το επαγγελματικό ενδιαφέρον μου στην οργάνωση των επιχειρήσεων, στην επαγγελματική σταδιοδρομία των εργαζομένων και στη συνέχεια στην προσωπική ανάπτυξη.

Ξεκίνησα τις δραστηριότητές μου ως σύμβουλος επιχειρήσεων και προπονητής καριέρας (τότε, το 2001, δημοσιεύτηκε και το σχετικό βιβλίο μου “Το βιογραφικό της επιτυχίας”), παράλληλα με την απασχόλησή μου ως στέλεχος σε εταιρείες. Το 2004 άνοιξα το δικό μου γραφείο ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων αλλά και Προπονητής Ζωής πλέον, με έμφαση περισσότερο στο δεύτερο και χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία προσωπικής αλλαγής, το EFT (Emotional Freedom Techniques, Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης) και το NLP (Neuro-Linguistic Programming, Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός). Τότε δημιούργησα και την CHANGE (www.change.gr) ως φορέα των σχετικών υπηρεσιών (coaching, συνεδρίες, σεμινάρια, εργαστήρια) και το www.eft.gr, τη μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για το EFT στην ελληνική γλώσσα.

Στη συνέχεια επένδυσα αρκετό από το χρόνο μου στην περαιτέρω εκπαίδευσή μου και προσωπική έρευνα σε θέματα ψυχολογίας, προσωπικής ανάπτυξης, εναλλακτικών θεραπειών (κυρίως σε προβλήματα σκέψης, διάθεσης, συμπεριφοράς και ψυχοσωματικά). Απέκτησα πολλές πιστοποιήσεις στο EFT (εκ των οποίων μία από τον ίδιο το δημιουργό του) στο οποίο επισήμως είμαι Advanced Practitioner, στο NLP (είμαι Master Practitioner), σε Life Coaching (είμαι Master Practitioner) και σε ειδικά θέματα. Και εξακολουθώ αδιάκοπα να ερευνώ, να μαθαίνω και να εκπαιδεύομαι με πιο προσφατες, επί του παρόντος, την εκπαίδευση και πιστοποίησή μου σε θέματα Θετικής Ψυχολογίας (από το Πανεπιστήμιο του Berkley και όχι μόνο).

Τα τελευταία 15 χρόνια έχω κυριολεκτικά παθιαστεί προσωπικά και επαγγελματικά με το life coaching και ακόμα περισσότερο με το EFT, τις Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης. Το πάθος μου αυτό βρίσκει διέξοδο:

  • Με την εφαρμογή των τεχνικών σε ατομικές συνεδρίες και ομαδικά εργαστήρια, κυρίως με EFT αλλά και NLP και κάποιες άλλες τεχνικές.
  • Με τη διδασκαλία των τεχνικών σε σεμινάρια EFT για αυτοβοήθεια και επαγγελματικά προγράμματα για θεραπευτές, συμβούλους, εκπαιδευτικούς, κ.ά.
  • Με τη συγγραφή, π.χ. τα βιβλία μου “EFT Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης” και “EFT 50 Questions and Answers”
  • Με την υποστήριξη των επαγγελματιών που ασχολούνται σοβαρά με το EFT, με ατομική και ομαδική εποπτεία και συμβουλευτική.
  • Με τη συνεχιζόμενη προσωπική έρευνα, μελέτη και κατά καιρούς εκπαίδευσή μου στις τεχνικές, τις εφαρμογές τους αλλά και άλλα θέματα που ταιριάζουν με αυτές.
  • Με την προώθηση των τεχνικών στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το όραμά μου είναι να γίνουν αυτές οι τεχνικές πασίγνωστες σε όλη την Ελλάδα και, όσο περνάει (και) από το χέρι μου και εκτός Ελλάδας και να βοηθήσουν να γίνουμε όλοι καλύτεροι, λιγότερο προβληματικοί και προβληματισμένοι, πιο άνετοι, πιο χαρούμενοι, πιο αποδοτικοί και τελικά πιο ευτυχισμένοι!

Ένας άνθρωπος που εκτιμώ πολύ ως coach, εκπαιδευτή και ειδικό της αυτοβελτίωσης, ο Tony Robbins, φωνάζει εδώ και χρόνια “live with passion”. Συμφωνώ και προσυπογράφω. Ας βρούμε όλοι το πάθος μας και ας ζήσουμε με αυτό…