Τα βιβλία μου

Από παλιά μου άρεσε να γράφω σχετικά με διάφορα θέματα, είτε για να εκθέσω τις απόψεις μου, είτε για να δημιουργήσω ένα κείμενο που θα βοηθούσε κάποιον να κάνει κάτι, ως καθοδήγηση δηλαδή.

Η δουλειά μου στο χώρο των επιχειρήσεων απαιτούσε συχνά να γράφω κατεβατά από οδηγίες, διαδικασίες, μελέτες, παρουσιάσεις και δεν έχω παράπονο, είχα πολλές ευκαιρίες να γράψω πολλά χρήσιμα αλλά “στεγνά” κείμενα και ολόκληρα βιβλία κάποιες φορές. Αυτά βεβαίως απευθύνονταν σε λίγους και εκλεκτούς, όσους επέτρεπε η εκάστοτε διαβάθμιση του εγγράφου. Μου έτυχε μάλιστα κατά καιρούς, μιλώντας με ανθρώπους που εργάζονταν σε κάποια εταιρεία από την οποία εγώ είχα αποχωρήσει πριν χρόνια, να γνωρίζουν το όνομά μου από τα κείμενα που είχα αφήσει και ήταν ακόμα σε εφαρμογή. Δεν το κρύβω και ότι μου πέρασε από τη φαντασία η εικόνα ενός μελλοντικού αρχαιολόγου να ανακαλύπτει με απορία και συγκίνηση το “Εγχειρίδιο Σύνταξης Εταιρικών Εγγράφων” με το όνομά μου από κάτω και η σπουδή του να κάνει επιστημονική ανακοίνωση σχετικά με αυτό το σπάνιο δείγμα εταιρικής γραφής από τον 20ο αιώνα σε υλικό (χαρτί) το οποίο έχει εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες…

Η ανάγκη μου να γράφω ευτυχώς βρήκε διέξοδο και σε πιο ενδιαφέροντα για το ευρύ κοινό θέματα με την έλευση του 21ου αιώνα. Το έτος 2000 μου χτύπησε το κουδούνι της εισόδου νέων ιδεών στο νεοφλοιό η σκέψη, ή μάλλον η πιεστική εσωτερική ανάγκη για συγγράψω ένα βιβλίο-οδηγό για τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος προς εύρεση εργασίας. Ξέρω, τώρα μπαίνεις στο Διαδίκτυο και βρίσκεις εύκολα και σχετικές οδηγίες και υποδείγματα και υπάρχουν πλέον πολλά σχετικά βιβλία και στην ελληνική γλώσσα. Τότε όμως υπήρχε μόνο ένα (που δεν θέλω να το σχολιάσω γιατί θα γίνω κακός), το Διαδίκτυο είχε λιγότερες σελίδες και επειδή μου είχαν βγει τα ματάκια από τα βιογραφικά που διάβαζα για προσλήψεις που έκανα στην εργασία μου, θεώρησα καθήκον μου να κάνω τα πράγματα πιο εύκολα για τους υποψηφίους αναζητητές εργασίας και να σώσω τα στελέχη των εταιρειών από χαμένο χρόνο, κόπο και αγανάκτηση.

Κάπως έτσι γράφτηκε το πρώτο βιβλίο μου για το ευρύ κοινό με τίτλο “Το Βιογραφικό της Επιτυχίας”, ουσιαστικά μέσα σε τρεις μήνες αλλά αφού διάβασα και καμιά εικοσαριά ξενόφερτα βιβλία για να είμαι σίγουρος ότι δίνω καλές οδηγίες. Και μάλιστα με CD με υποδείγματα! Βρέθηκε τότε και ένας γνωστός μου να το εκδώσει, στα τέλη του 2001 γεννήθηκε η έντυπη έκδοση του βιβλίου και ακολούθησε μία αρκετά καλή πορεία. Όχι να το παινευτώ, αλλά το βιβλίο ήταν πραγματικά καλό, τόσο στην ουσία του όσο, τολμώ να πω, και στο ύφος του. Κάπου στο δεύτερο χρόνο κυκλοφορίας και για λόγους άσχετους με το βιβλίο και μένα, ο εκδότης φαλίρισε, το βιβλίο σταμάτησε να κυκλοφορεί, μείναμε με ένα μικρό στοκ και από τότε πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…

Έπρεπε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια για να εκδοθεί το επόμενο βιβλίο μου, το “EFT Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης”. Οι διαφορές από το πρώτο βιβλίο τεράστιες. Πολλές περισσότερες σελίδες, τρία χρόνια έρευνας και συγγραφής, ατελείωτες μέρες και νύχτες δουλειάς και βέβαια τελείως άλλο αντικείμενο, καθώς η επαγγελματική μου πορεία είχε πάρει άλλη κατεύθυνση. Και το νέο βιβλίο πάλι πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα (και αυτή τη φορά πρωτοπόρο και διεθνώς!), αρκετά προχωρημένο από πολλές απόψεις, πιο σοβαρό στη γραφή, πιο μεστό και πιο απαιτητικό στην ανάγνωση.

Ο στόχος μου πλέον δεν ήταν απλώς να εκφράσω την ανάγκη μου να γράψω κάτι καλό για να βοηθήσω τον κόσμο με βάση της γνώσεις μου, αλλά να μορφώσω, να προκαλέσω, να εξάψω την περιέργεια, να ανατρέψω καθιερωμένες αλλά εν μέρει λανθασμένες απόψεις για σημαντικά θέματα, να προσκαλέσω σε μία νέα αντιμετώπιση των πραγμάτων και να τραβήξω το ενδιαφέρον σοβαρών και υπεύθυνων ανθρώπων που θα ήθελα πολύ να δω να ασχολούνται με το θέμα. Και ακόμα και να σώσω ζωές, όσο βαρύγδουπο και αν ακούγεται αυτό, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Μετά από μία γύρα στα εκδοτικά μαγαζιά που δεν απέδωσε ιδιαίτερα και αφού απέκλεισα την αυτοέκδοση, βρέθηκε ο άνθρωπος που πίστεψε σε μένα και στο βιβλίο, που ήταν σχεδόν έτοιμο, και κάπως έτσι εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2017 το “EFT Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης” . Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να καταλάβει πώς πραγματικά λειτουργούν τα αρνητικά συναισθήματα και γίνονται τοξικά, συχνά και από την προσπάθειά μας να τα “ξεπεράσουμε” και πώς μπορούμε να τα απαλλαγούμε από αυτά με υγιή τρόπο.

Αυτόν τον καιρό ετοιμάζω το τρίτο μου βιβλίο, αυτήν τη φορά ηλεκτρονικό και αγγλόφωνο, πάλι σχετικά με το EFT, τις Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης και ήδη έχω στο μυαλό μου άλλα δύο. Καλό μου κουράγιο και καλή μου επιτυχία και ελπίζω να τα απολαύσετε όλα πολύ σύντομα…

Keep reading 😉